2011. május 28., szombat

Figyelem!! Berény R. Gondolkodó c. tusrajz!!!!! - Jelenlegi ára: 20 000 Ft

Örökségből származó régi tusrajz Berény szignóval. Utána néztem a szignónak ide másoltam az esetleges készítőjének életrajzát, de sajnos nem tudom, hogy ezt valóban ő készítette.
Ezért tettem  1 Ft-ra, hogy a Kedves Vevő döntse el neki mennyit ér. Szignó jobbra lent.
Kérem a fentiek tudatában licitáljanak. méret kerettel: 36x28 cm belméret: 20x13 cm
Write if you have questions. I will answer.
Wenn Sie Fragen, schreiben, werde ich antworten.
Berény Róbert a magyar, avantgárd mozgalom jeles képviselője. Tanulmányait 1904-benZemplényi Tivadar Mintarajziskolájában. 1905-ben Párizsba került, ahol a Julian Akadémia növendéke lett. Kint tartózkodása alatt, Matisse és Cézanne művészetének hatása alá került. A kortárs művészeti stílus irányzatokat tanulmányozta, művelte, a magyar VadakHazatérte után, a Nyugatban publikált. Festészetére ekkor már az expresszionizmus és a kubizmus volt jellemző. 1909-ben tagja lett a később Nyolcak néven ismertté vált avantgárd csoportnak. Tevékeny szerepet vállalt a Tanácsköztársaság ideje alatt, a Művészeti Direktórium festő szakosztályának vezetője lett. Plakátokat tervezett, ekkor született legismertebb plakátja, a Fegyverbe! Fegyverbe! című. 1919 után emigrált Németországba, Berlinben élt 1926-ig. kezdte, közé tartozott.
Az 1930-as években stílusa közeledett a nagybányai művésztelepi tradíciókhoz, nagy hatással volt rá Ferenczy Károly és Bernáth Aurél művészete, bekacsolódik a Gresham-kör munkájába. 1934-től ideje nagy részét Zebegényben töltötte. A festészeten és plakát tervezésen kívül jelentős a grafikai munkássága is. Grafikáin nagyrészt, vöröskrétát, diófa pácot, hígított tust, alkalmazott, így egyediek lettek, nem kedvelte a sokszorosított grafikákat. 1948-ban a Képzőművészeti Főiskola tanárává nevezték ki. Művei leginkább csendéletek, aktok és portrék.


Jelenlegi ára: 20 000 Ft

Az aukció vége: 2011-05-29 21:25
. Figyelem!! Berény R. Gondolkodó c. tusrajz!!!!! - Jelenlegi ára: 20 000 Ft

Fontos